Yenidoğan Uyku Düzeni

Anne ve babaları daha doğum öncesinde telaşlandıran konulardan biridir uykusuzluk. Bebek doğduktan sonra uyuyamayacağım endişesi doğum yaklaştıkça iyice artar. Çevreden duyduğunuz olumsuz örneklerde sizi iyice karamsarlığa sürükler. Her bebek, her konuda aynı tepkileri vermez. Bu yüzden bebeğiniz doğmadan hiçbir konuda endişelenmeyin. Onun dünyaya gelmesini huzurla bekleyin. Ve onun ihtiyaçlarını doğru algılamanın yollarını arayın.

Yenidoğanlarda uyku süresi günlük 16-20 saat arasında değişir. Bu başlarda göze fazla gelebilir. Ama ihtiyaçları doğru belirlenmiş ve karşılanmış bir bebek huzurla uzun saatler uyuyacaktır. İlk günler sarılık ve kilo kaybı nedeniyle bebeğiniz uyusa bile sık sık uyandırıp emzirmeniz önerilir. Fakat doğumu takip eden 3. ve 4. hafta itibari ile herşey yolunda gidiyorsa bebeğinizin istediği süre boyunca uyumasına izin verebilirsiniz.

Uyku Problemleri Nasıl Başlar?

Bir bebeğin doğum sonrası ihtiyacı olan başlıca şeyler vardır. Bakımı konusunda özellikle annesinin yardımına ihtiyacı olan bir bebek, karnının doyması, altının temiz olması ve gazının çıkarılması sonucunda huzurlu bir uykuya geçecektir. Bebeğin ihtiyaçlarını doğru bilip karşılayan bir annenin bebeği huzurlu uyuyacaktır. Ancak panik ve kafası karışık bir anneden mutlaka bebekte etkilenebilir. Kalabalık bir ortam, yatma şekli ve ışık bebeğin uyumasını etkiler. Bebek gece ve gündüz ayrımına ilk günlerden itibaren alışmalıdır. Gündüzleri direk güneş ışığına maruz kalmadan ama karanlık bir ortamda yaratmadan uyuyabilir. Geceleri isede tıpkı bizler gibi karanlık ortam tercih edilmelidir.

Bebeğinizin yeteri kadar doyduğuna emin olduktan sonra kucağınıza alıp gazını çıkarıp uyutabilirsiniz. Birçok bebek emzirmenin sonlarına doğru uykuya geçer. Onu göğsünüzden ayırıp, gaz çıkarmadan yatağına yatırırsanız gaz nedeni ile uykusu bölünecek ve sizin kucağınızda olmadığını anlayarak ağlayacaktır. Gaz problemi olan bir bebek için burası kilit noktadır! Mutlaka bebeğiniz göğsünüzde uyuyor olsa bile kucağınıza alarak, gene ten teması sağlanarak yavaş yavaş sırtı sıvızlanmalı, uykusunu devam ettirirken gazını çıkarmalısınız.

Bir ikinci önemli noktaysa ”Kucağımda uyursa buna alışır mı?”düşüncesi ile bebeği emzirdikten ve gaz çıkardıktan sonra hemen yatağına bırakmaktır. Uykuya dalmamasına, rağmen yatağında uyumaya alıştırmak. Yenidoğanlar çok büyük bir güvensizlik sorunu yaşarlar. Bu güvenin oluşması anne ve babanın kucağında geçirdiği vakit ve ihtiyaçlarının karşılanması ile oluşur. Doğum sonrası sık sık ten tene temas yaparak ve emzirerek bebeğinizle uzun saatler geçirmelisiniz. Kucağınızda uyutup yatağa koymanız onun adına daha güvenli ve huzurludur. Bebek bu süre zarfında kucağa alışmaz, ama güven duygusuna doyar!

Gaz bebekler için baş etmekte en çok zorlandıkları sorunlardan biridir. Anne karnındayken tüm ihtiyaçları karşılanan ve boşaltımını kolayca sağlayan bebek, dünyaya geldiği andan itibaren sürekli bir çaba harcamak zorunda kalır. Beslenme ve alt bakımı kolayca ailesi tarafından sağlansada onun bunlar için büyük bir efor sarf etmesi gerekir. Fakat gaz problemi onun dünyada ilk kez can acısını hissettiği bir durumdur. Ve bunun ne olduğunu algılayacak yapıya henüz sahip değildir. Bu yüzden onun gazını çıkarmasına yardımcı olmanız gerekir. Sırtına ve karnına yapılan masajlar, bacak hareketleri, kucağınızda dik pozisyonda dolaşmak, karnını sıcak tutmak bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı hareketlerdir. Gazı olan bebek uykuya geç dalar yada uykusu sık bölünür. Bacaklarını karnına çekerek bir anda ağlaması ve kendiliğinden susması, yada uzun süre kıvranarak ağlaması gaz problemine işarettir. Gerekli önlem ve tedavileri evde uygulandıktan sonra hala bebeğiniz sıkıntı yaşıyorsa, bir Yenidoğan Hekimine başvurmanızda fayda var.

Son olarak karnı doymayan bebek uykuya dalamaz. Ki buda en çok yaşanan problemlerden biridir. Bebeğinizin doyup doymadığını sizi emdikten sonra uykuya geçmesinden, idrar ve gaita çıkışının fazlalığından, sütünüzü sağdığınız zaman ona yetecek miktarın varlığından emin olduktan sonra anlarsınız. Bunların eksikliğinde bebeğiniz doymayabilir ve uykuya geçmesi zor olur. Bu durumda Yenidoğan Hekimize danışarak kilo kaybının olup olmadığını, sütünüzün yetip yetmediğini sorgulayarak ek besin ihtiyacı düşünülebilir.

Tüm insanlar zorlanarak birşeyler yapmayı kabul etmez. Yenidoğanlarda çok küçük olduklarını düşünseniz bile zorlandıklarının farkına varırlar ve buna tepki verirler. Uyumalı diye düşünerek, bebeğinizi ağlarken ve ihtiyaçları tam olarak karşılanmamışken uyutmayı denemeyin! Doğum sonrası bebeğinizle içsel bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Birbirinizin ihtiyaçlarına kulak verin, başkalarının söylediklerine değil. Gerçekten onu ihtiyaçlarını duyarsanız ve karşılarsanız hiçbir problem yaşamayacaksınız.

Tüm bebeklere mışıl mışıl uykular, annelerede onları uyurken izleme keyfi dilerim…

 

Write a comment