Hamilelikte kilo alımı kadınların aslında bildiği fakat nasıl baş edeceğini bilemediği bir konudur. Yeni bir canlıya kendi bedeninizde hayat vereceksiniz. Onun zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimi tamamen sizin elinizde. Tabiki de kilonuzda bir artış olacaktır. Ama bu demek değildir ki çok yemek yemelisiniz!
Günlük aldığınız kaloriye ek olarak 200-300 kalori daha fazla almanız bebeğiniz için yeterli olacaktır. Önemli olan ne kadar yediğinizden ziyade yediğiniz şeyin kalitesidir. Çünkü yapılan araştırmalarda hamilelikte yediğiniz besinler çocuğunuz büyüdüğü zaman yaşayacağı hastalıkların sebebi oluyor. Özellikle şekerli besinler ileride diyabet olmasına, tuz kullanımı da tansiyon problemleri yaşamasına sebep oluyor. Bu yüzden yediğiniz her şey çok kıymetli olmalı!
Hamile kalmadan önce Beden Kitle İndeksine göre normal kilolarda olmanız ve spor yapıyor olmanız önemli bir durum. Vücudunuzda ne kadar az yağ varsa ve kas kütleniz fazlaysa hamilelikte alınan kilolar sağlıklı ve az kilo olacaktır. Hem en kötü ihtimalle zayıf hamile kalmak hamilelikte fazla kilo alma lüksünüde sağlıyor insana. Kilo kontrolü yapamamış olsanız bile en azından zayıf başladığınız için çok kilo alsanız bile bu doğum yapmanız adına bir zorluk yaşatmayacaktır size.
Hamileliğin ilk 3 ayı bebeğin zihinsel gelişimi için çok önemli.Belki siz hamile kaldığınızı öğrenene kadar bebeğiniz 1 aylık olacak ve gelişimi çoktan başlamış olacak. Bu yüzden hamile kalmaya karar verdiğiniz an itibariyle sağlıklı beslenmeye başlamanız gerekir. Bebekler son trimestırda daha fazla kilo almaya başlar. Buda sizinde daha çok kilo artışınızın olacağını gösterir. Bu yüzden ilk aylarda az kilo almakta fayda var.
Normal kilodaki bir insan hamileliğinde 12-15 kilo arası alabilirken, Kilolu bir insan 8-10, Şişman bir insan ise 5-8 kilo arası alabilir. Aldığınız kiloların vücutta dağılıma bakarsak da bebeğin alacağı kilo 3-4 kilo arasında olacaktır. Plesentası 600-700 gram kadar olacak ve amniyotik sıvı da 1 kg kadar olacaktır. Göğüslerdeki büyüme 1 kiloyu bulacak ve vücudunuzda ki yağ oranıda 3-4 kilo şeklinde artacaktır.
Bu durumda sizin yapmanız gereken 3 ana öğün ve 3 ara öğün ile sağlıklı, kaliteli ve dengeli beslenmektir. Bol sıvı alımı ve en azından haftada 3-4 gün yürüyüş yapmak bile sağlığınız için faydalı olacaktır. Hamileliğinizin öncesinde, sırasında ve sonrasında şeker ve tuz tüketimini tamamen kesmek, yapamıyorsanız en asgari düzeye düşürmekte çok önemli.
Un, yağ, yapay ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmak, mümkünde herseyin en doğalını yemek, her yediğiniz sebze ve meyveyi bol su ile yıkamak, kızartma tarzı yiyeceklerden uzak durmak, Demir açısından zengin gıdalar ile beslenmek ve bunları destekleyen c vitamininden zengin sebze ve meyveleri tüketmek, her gün 1 yumurtayı mutlaka kahvaltınıza eklemek belkide yapacağınız en net ve en basit şeyler olacaktır. Sigara ve Alkolden uzak durmak ve basif içiciliğede marzu kalmamak çok önemli!
Şunu asla unutmayın bebeğinizin sağlığı sizin elinizde ve siz ne yerseniz bebeğinizin sağlığı ondan ibaret olacaktır.
Bebeğiniz için sağlıklı olan herşey sizin içinde sağlıklıdır. Bu yüzden hayatınızın her döneminde yapamasanız bile hamile kalmaya karar verdiğiniz an başlayan ve emzirme sürecinde devam eden bir sağlıklı yaşam programını hayatınıza sokmanızda fayda var.
Hepimize sağlıklı bir hamilelik diliyorum…