Sen Fazla Ye, İki Canlısın!!

Herkese merhaba

Bugün hamile bir arkadaşımla konuşuyorduk. Bana ” Ama dayanamıyorum , kayısı ceviz gibi ara öğünler karnımı doyurmuyor, çok aç hissediyorum kendimi” dedi. Hamilelikte bu açlık hissi, bazen gerçekten çok olurken, bazende tamamen psikolojiktir. Çoğu hamilelik süreci fazla ve sağlıksız yemek tüketimi ile geçmektedir. Bunun sonucunda da bebeklerin gelecek yaşamlarında tansiyon,şeker, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski artmaktadır. Aslında hamile olmanız normal yemek düzeninizi çok bozan bir durum değildir. Sadece ekstra bir özen, yediklerinizin kalitesine ve miktarına dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Hamile insanların çevresinde ”Sen fazla ye iki canlısın ” diyen bir toplum vardır. Gene bu toplum mutlaka hamile olanın kilo alması gerektiğine, spor yapmayıp yatması gerektiğine, tatlı yemezse sütü olmayacağına, mutlaka canının birşey çekmesi gerektiğine, her kokusunu duyduğu yemekten tatması gerektiğine inanır. Hal böyle olunca hamile kişide bu psikolojiye bürünür, doymadığına inanır, sürekli yemek yemesi gerektiğini düşünür.

YAPMAYIN!! Dinlemeyin çevrenizi. Etkilenmeyin onlardan. Açıp okuyun, izleyin, araştırın, dünyadaki tüm hamileleri inceleyin. Bakın bakalım zayıf, sadece bebeği için kilo alan, spor yapan, şeker hiç tüketmeyen anneler var mı bir görün. Vücudunuza verdiğiniz zararın dışında, sağlıksız metabolizması oluşan bir bebek dünyaya getireceksiniz. İleriki yaşamında obez olmasına, şeker hastası olmasına bir tuğlada siz koymuş olucaksınız.

Normalde sağlıklı beslenmiyor olabilirsiniz. Ama belki hamilelik sizin için ilk adım olur. Ve bundan sonraki yaşamınızıda sağlıklı bir anne olarak devam ettirirsiniz. Bu en güzel başlangıç olsun hayatınızda.

Ekstra yemeniz gereken gıdalara gelicek olursak. Kan yapımını arttırmak için demir yönünden zengin yiyecekler yemelisiniz. bebekte Nöral Tüp Defektini önlemek adına Folik asit olan gıdaları tüketmeye ve folik asit desteği almaya özen göstermelisiniz. Vücudunuza aldığınız kalsiyum miktarını arttırmalısınız.

Her sabah mutlaka bir yumurta ve peynir, akşam yatmadan önceki son ara öğünde bir bardak süt kalsiyum için şahane olur. Öğlen yediğiniz et,balık,tavuk yanında koca bir salata enfes olur demir adına. Diğer ana öğünde de koyu yeşil sebzelerle güzel bir sebze yemeği size folik asit adına yardımcı olacaktır. Ara öğünlerde meyve ve kuruyemiş tüketiminizde beslenmenizdeki eksik vitaminleri tamamlayacaktır.

Her öğünü atlamadan ve doğru şekilde yaparsanız acıkmazsınız. Makarna, pilav,beyaz ekmek, katı yağ, asitli ve şekerli tüm içecekler, şeker içeren yapay tüm gıdalar hayatınızdan uzak dursun derim. Bunlar sizi doyurmak yerine daha çok açlık hissetmenize ve daha çok yemek yemenize sebep olacaktır.

Kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için lütfen beslenmenize dikkat edin. Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğimle…