Sonunda uzun zamandır planladığınız, istediğiniz, ya da planlamadığınız ama sürpriz olan bir hamilelik gerçekleşti. Birçok kadın reglinin gecikmesiyle birlikte hamile olduğunu düşünür. Ardından evde yapılan idrar testi ile ilk kıpırtılar başlar içinizde. Sonrasında doktor kontrolü, ultrason ve kan testleri sonucuyla hamile olduğunuz kesinleşir. Asıl iş ise bundan sonra başlar.
Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra hayatınızda düzene sokmanız gereken çok önemli konular var. Öncelikle hamile kalmaya karar verdiğiniz an FOLİK ASİT kullanmaya başlamanız ve yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekir. Bilinçli ve isteyerek hamile kalmak bu yüzden önemli aslında. Bilerek ya da bilmeyerek hamile kaldıysanız da şimdiden sonra yapmanız gerekenleri gelin birlikte gözden geçirelim.
SAĞLIKLI BESLEN!
Her besin gurubundan, her öğünde düzenli olarak tüketmek çok önemli. Üç ana öğün ve üç ara öğün şeklinde beslenerek vücudu aç bırakmamak gerekir. Sebze ve meyve tüketimi çok önemli. Şeker oranı çok yüksek olmayan meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler bebeğinizin gelişimi için gerekli. Burada dikkat etmeniz gereken tüm sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması ve temiz olduğuna emin olunduğunda tüketilmesidir. Sebzeleri sirkeli suda yıkamak, fırçalayarak akan suyun altında temizlemek önemli noktalardandır. Temizliğine emin olma imkanımız olmadığı için dışarıda yemek yemekten mümkün olduğunca sakının.
UN,TUZ,ŞEKER dediğimiz üç beyazdan herkesin olduğunu gibi hamilelerin de uzak durması gerekir. Çünkü bunlar size kilo ve hastalık olarak, aynı şekilde bebeğinize de ileride yaşayacağı sağlık problemleri olarak geri dönecektir!
Temizliğinden sonra yemeklerin pişirilme şekillerine dikkat edin. Tüm hamileliğiniz boyunca AZ PİŞMİŞ VE PİŞMEMİŞ et ve et ürünlerinden uzak durun. Örneğin az pişmiş et, suşi, salam, sucuk gibi gıdalar! Kahvaltınızda mutlaka doğru peynir ve yumurta, meysimine göre domates,salatalık,yeşil sebze, zeytin, süt yada taze sıkılmış meyve suyu, tahıllı ekmek tüketin. Kahvaltılık çikolatalar, gevrekler,krepler, reçeller, börek, çörek gibi besinlerin size hiçbir şekilde faydası olmaz, aksine bebeğinize zararı olur!
Ara öğünlerde kavrulmamış kuru yemişler, kuru meyveler yada taze meyveler tüketin.
ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNE sınırlandırma getirin, hatta hiç tüketmeyin. Özellikle bitki çayları konusundan hassas davranın ve doktorunuza danışmadan kesinlikle tüketmeyin.
BOL SU İÇİN! Su tüm insanlar için çok önemlidir. Özellikle hamilelikte böbreklerin suya çok ihtiyacı olacaktır. Bu yüzden 2-3 litreye kadar su tüketimi doğru olacaktır.
Hamileliğiniz boyunca çevrenizden duyacağınız ”sen İKİ CANLISIN” sözlerine sakın kulak vermeyin. Normal, sağlıklı beslenmenize devam edin. Porsiyonları iki katına çıkarmak, sizin sadece fazla kilo almanıza sebep olacaktır!
Hamilelikte duyacağınız bir diğer yanlış da; ”hareket etme”, ”sürekli yat”, ”spor yapma” gibi sözlerdir. Yeni nesil aslında doğru olanı çok iyi biliyor qma ben yine de hatırlatmak isterim. SPOR hayatınızın her döneminde olduğu gibi hamilelikte de çok önemli. Kilo dengeniz, ruh haliniz ve rahat bir doğum için sporu hiç bırakmayın. Sadece, hamileliğe uygun olan sporlara yönelin. Hamile platesi,yoga, doğa yürüyüşleri sizin için en uygun olanlardır. Hareket kısıtlaması sadece şu şekilde olmalıdır; örneğin ani bir şekilde yerinden kalma,yataktan fırlama, hızlı merdiven inip çıkma, hızlı eğilme ve uzanma. Çünkü bu ani hareketler beyne giden oksijeni bir an için azaltır, baş dönmesi ve bayılmalara sebep olur. Bu yüzden dikkat etmek gerekir.
Bir diğer konu da EVDE KEDİ-KÖPEK bakımıdır.Yapılması gereken testler ve aşılar vardır. Bunları doktorunuz ile görüşerek planlamalısınız. Bunun dışında da kedi ve köpeğin temizlik ve beslenme gibi bakımlarını sizin dışınızda birinin yapmasında fayda var. Doğum sonrasında da tekrar bebeğinizin ve hayvanlarınızın test ve aşılarını takip etmelisiniz. Hayvan besleyemezsiniz diye kesin bir tanı yoktur. Sadece önlem almakta fayda var!
GRİBAL ENFEKSİYONLARA karşı da kendinizi korumalısınız. Çünkü hamilelikte bildiğiniz gibi ilaç kullanımı çok sınırlı. Bu yüzden kalabalık ortamlara girdikten sonra mutlaka el temizliğinize özen gösterin. Grip aşısı hamilelerin yaptırabildiği bir aşı türüdür. Koruyucu bir sağlık önlemi olarak bunu yaptırabilirsiniz.
X-ray cihazlarından, alışveriş merkezlerindeki güvenlik sistemlerinden, hastanelerdeki Röntgen-MR gibi bölümlerden uzak durun.
UYKUNUZA önem verin. Hamilelikte hormonların etkisiyle kadınlarda uykuya karşı yatkınlık gözlenebildiği gibi, rahat yatamama, mide bulantıları gibi sebeplerden uykusuzluk da gözleniyor. Bu yüzden bir sorununuz olmadığı sürece günde en az 8 saat uyumaya özen gösterin.
Ve son olarak sizi STRESE sokan kişi ve ortamlardan da uzak durun. Tüm hastalıklar psikolojimizi olumsuz etkileyen durumların tetiklemesi ile ortaya çıkar. Bu yüzden hamilelik ve doğum sonrası kendinize huzurlu bir ortam yaratmaya çalışın.
Tüm bunları yapmazsanız , çocuğunuz sağlıklı olabilir mi? Evet olabilir! Ama doğru bilinen, ispatlanan şeyleri ise göz ardı etmemek gerekir 😉
Hepinize sağlıklı, huzurlu, mutlu hamilelikler dilerim…