Bir bebekleri olacağını öğrenen pek çok kadın ve erkeğin akıllarını karıştıran en önemli sorulardan biridir bu?
Bu sorular aslında kadının fizyolojik yapısını, hamileliğin seyrini, ne gibi değişikler yaşanacağını bilmeyen insanların kafasını karıştırır. Bu yüzde konu hakkında doğru bilgi kaynaklarına ulaşmakta ve Kadın Doğum Uzmanınız ile konuşmanızda fayda var.
Bilinenin aksine hamilelikte cinsel ilişki yasak değildir. Vajina ile rahim arasında uzunca bir mesafe vardır ve cinsel ilişkinin bebeğe bir zarar verme olasılığı çok düşüktür. Sadece doğru zaman ve pozisyonlara önem gösterilmelidir.
Hamileliği sorunsuz geçen bir kadın için (erken doğum, düşük, kanama vb.) cinsel ilişki yasak değildir. Aksine cinsel ilişkinin psikolojiye iyi gelmesi nedeni ile hamilelikte yaşanmasının faydaları bile vardır. İlk 3 ay düşük riski olanlar için, son 3 ayda erken doğum riski olanlar için dikkat edilmesi gerekir. İlk 3 ay hormonların etkisi ile kadınlarda cinsel ilişkiye karşı soğuma olabilir. Aynı zamanda ilk 3 ay mide bulantıları, baş dönmeleri gibi hamilelik belirtileride ortaya çıkacağından cinsellik biraz geri plana atılacaktır. Fakat bu zamanla geçecektir. Hatta hormonların fazla çalışması ile cinsel istek artacaktır. Kendinizi kasmanız, rahatsız hissetmeniz gereken bir durum söz konusu değildir. İçinizden geldiği gibi bu dönemi yaşamanız en doğalıdır. Burada erkeklere biraz iş düşmektedir. Çünkü kadının en uygun zamanını bulmalı ve zorlamamalıdır.
Son 3 ayda büyüyün karın, rahat yatamama gibi pozisyonel durumlar nedeni ile cinsel ilişkiye girmek zorlaşabilir. Bu durumda da doğru pozisyonu bulmak önemlidir.
Ülkemizde cinsel ilişki her zaman tabu halinde ve konuşulması ayıp olan bir durum olmuştur. Diğer ülkeler doğum sırasında kadın ve erkek arasındaki bu etkileşimi doğum için avantaj olarak görmekte ve kullanmaktadır. Orgazm olmak hamile bir kadın için oldukça rahatlatıcı, kendine güven veren, huzurlu bir uyku ve psikoloji için gerekli olan bir durumdur. Pek çok kadın hamileliğinin son evresinde doğumu hızlandırmak için doktoru tarafından önerilerek cinsel ilişkiye girer. Bunlar ayıp şeyler değildir. Hamileliği bu kadar rahat konuşabiliyorsak, hamile kalmanıza sebep olan fizyolojik birleşmeyide rahatlıkla konuşmalıyız diye düşünüyorum.
Doğum sonrası kanamalar her kadında farklı uzunluktadır. 40 Günü bulan kanama süresi boyunca cinsel ilişkiye girmek uygun olmayacaktır. Fakat kanamalar bittikten sonra kadın ve erkek ilişkisinin sağlıklı devam etmesi için anne ve baba rolünden çıkarak kadın-erkek rolüne geri dönülmelidir.
Hamilelik sırasında cinsel ilişkiye girerken korunmaya gerek yoktur. Fakat doğum sonrası kanamalar bittikten sonra hangi korunma yöntemi olursa olsun korunmadan cinsel ilişkiye girilmemelidir. Evet emzirmenin hormonlar üzerinde etkisi vardır. Yumurtlama süreci gecikebilir. Fakat tüm bunlar hamile kalmanızı engellemez. Çünkü tam olarak ne zaman yumurtlama dönemine başladığınızı bilemezsiniz. Bu yüzden süt korur gibi düşünceler ile eğer yeni bir bebek planlamıyorsanız en uygun korunma yöntemini belirlemeniz gerekir.