Gebelik Diyabeti

 

Diyabet, pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan, ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. (THSK)

Yediğimiz besinlerin çoğu, enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüşür. Fakat aldığımız glukoz miktarı fazla olursa, bu karaciğerde yağ dokusu olarak depolanmaya başlar. Bunun sonucunda karaciğer yağlanması ve Diabet Hastalığı ortaya çıkar.

Sağlıklı bir insan için bile zor ve hayati önem taşıyan bu hastalık, gebelikte daha fazla risk taşımaktadır. Çünkü hamilelikte zaten vücutta değişen hormonların etkisiyle kan şekeri yüksek seyreder. Bunun üzerine birde karbonhidrat ve şekerli gıdalar tüketen kadınlar, gebelik diyabetine yakalanma riskini artırırlar. Hamilelikte fazla kilo alımı da, gebelik diyabetine yakalanma riskini artırır.

 

NE YAPMALIYIZ?

Hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren sağlıklı beslenme ve sporu hayatınızın baş köşesine koymalısınız. Sebze ve meyveden zengin, karbonhidrat ve şekerden uzak beslenmeyi hayatınıza sokmalısınız. İdeal kiloda hamile kalmak önemli bir başlangıçtır. İdeal kilo BKİ’ye (Beden Kitle İndeksi) göre ”Normal Kilo” kategorisinde olmaktır. BKİ : KİLO/BOY*BOY şeklinde hesaplanır. Bu sonucun 18.5 -25 arası çıkması gerekir. Bu standartlarda bir kilo ile hamile kalmanız, spor yapmanız ve sağlıklı beslenmeniz sizi gebelik diyabetinden koruyacaktır. Ailesinde diyabet, obezite, hipertansiyon olan kadınlar hamilelik öncesi ve sonrası kan şekeri değerini kontrol ettirmesi gerekir. Özellikle gebelikte şeker ölçümü, ülkemizde çok fazla sorgulanmaktadır. Hamilelerin kafasını karıştıran bu durum, doktorları da ikiye ayırmış durumdadır. Bu konuda uzman olan doktorlardan bilgi alarak, test yaptırıp yaptırmayacağınıza karar verin derim.

 

Diyabetik hamilelerin bebekleri, yüksek doğum ağırlıklı doğup, ileriki yaşamlarında genelde diyabetle savaşan bireyler olurlar. Bu yüzden hamilelik döneminde yediğiniz ve içtiğiniz şeyler çok önemli. Temiz bir hava ve suya sahip değiliz belki. Ama en azından yediklerimizi doğru seçme, yeterli tüketme ve düzgün temizleme lüksüne sahibiz. Lütfen ağzımıza attığımız her şeye dikkat edelim. Bebeklerimizi önlemi çok kolay ama tedavisi zor olan bu hastalıktan koruyalım.

Hamilelik diyabeti genelde, doğum sonrası ortadan kalkar. Fakat kadınların ikinci gebeliklerinde ve hayatlarının geri kalan döneminde diyabete yakalanma riskleri artar. Aynı şekilde bebeklerinin diyabete yakalanma ve kız bebeklerin büyüdüklerinde, hamilelik döneminde diyabete yakalanma riski artar. Şeker bazı ülkelerde tuz gibi ”Sağlığa zararlıdır” ibaresiyle satılmakta ve restaurantlarda sunulmaktadır. Vücudunuza bu kadar çok zararı olan birşeyi, kendiniz ve bebeğiniz için hayatınızdan çıkarmalısınız.

Herkese diyabetsiz bir hamilelik ve ömür dilerim.

Write a comment