Emzirme Sanatı Üzerine

Emzirmek doğum sonrası yaşanacak en önemli ve sanatsal bir duygudur. Bu yüzden yazılarıma ilk bu konu ile başlamak istedim.

Emzirmek neden önemlidir?

Çünkü emzirme doğum sonrası yaşanacak tüm problemlerin anahtarıdır.

Emen bebek daha az ağlar, karnı doyan bebek sarılık olmaz, emen bebeğin kilo kaybı az olur, gaz problemi daha az yaşar, bağırsakları düzenli çalışır, sağlıklı alması gereken besinleri vücuduna alır. Tüm fizyolojik sorunları bir kenara bırakırsak en önemlisi emen bebek annenin huzuru ve mutluluğu için çok kıymetlidir!

Emmeyen bebek ve sütün az olması bebeğe mama verilmesine denen olur, mamayı biberonla alan bebek anne göğsünü unutur, gaz problemleri artar, sindirimi zor olduğu için kabızlık yaşar, kof bir kilo alımı olur, anne sütündeki besin öğelerinden uzak kalır. En önemlisi anne sütü ve anne memesinin keyfini süremez. Huzursuz ve mutsuz bir bebek olur.

Bunlar yaşanan problemlerin yalnızca bir kısmı. Çünkü anne sütü alamayan bebeklerin ömür boyu fiziksek ve ruhsal eksiklikleri olacaktır. Anne sütünün kıymeti ikinci bir yazıya saklı dursun biz şimdi emzirme sanatı ile ilgili konuşmaya devam edelim.

Emzirmek bir sanattır! Çünkü incelikleri, özen gösterilmesi gereken yerleri ve sonunda muhteşem bir keyif ve emen bebeğin güzelliği vardır.

Çok sık sorulan bir sorudur; “Bebeğim ne yaparsam yapayım emmiyor, ne yapmalıyım?”

Bebeğim ne yaparsam yapayım emmiyor !!

Çok sık sorulan bir sorudur; “Bebeğim ne yaparsam yapayım emmiyor, ne yapmalıyım?”

Öncelikle bir bebeği emmiyor diye zorlamamalıyız!

Kafasını memeye bastırarak emzirmek, onu ağlama nöbetine sokar ve bebek bu şartlarda asla emmez.

Bebeğinizi ve ortamı sakinleştirmek, ortam ısınını ve bebeğin ısısını ayarlamak önemli. Çok sıcak bir oda, üstü kalın bir bebek, streslenerek terlemiş bir anne bebeğin rahatsız olmasına ve bazende sıcaklık memede uyumasına sebep olur.

Bu sorunları ortadan kaldırdıktan sonra bebeğinizin sevdiği bir pozisyonda ve sizinde kendinizi rahat hissettiğiniz bir yerde emzirme denenmeli.

Bebek memeyi tutmuyorsa burada da meme başı sorunları akla getirilmeli. Küçük meme ucu, içe çökük meme ucu, çok yumuşak yada çok sert meme ucuda bebeğin emmemesi için bir sebeptir. Bu durumda da göğüs ucu çıkarıcı aparatların kullanımında oldukça fayda var. Emzirme öncesi 1-2 dk süt sağma pompası ile çekmek de ucun çıkması ve birkaç damla sütün gelmesi için önemli.

Şunu söylemekte fayda var! Bir bebek üst damağında bir meme ucu hissetmezse ve ağzına akan bir süt olmazsa emme refleksine başlayamaz. Bu yüzden biberona alışması çok kolaydır. Ve ilk günden biberona alışan bebek anne göğsünü tutmakta zorluk çeker. Fakat biberon aldı diye anneyi emmez diye kesin bir yargı olamaz. Mutlaka alışması için ısrarla emzirme denenmeli.

Annenin stresli ve gergin olması bebeğe fazlasıyla geçen bir durumdur. Bu yüzden sizin sakin olmanız da bebeğin emmesi için önemli bir nedendir.

Bebek çok açsa yada gazı varsa buda emzirmeye sekte vuran sebeplerden olacaktır.

Altının kirli olması gene bir sebeptir. Bazı bebekler vücudu temizken daha huzurlu olur. Bir banyo yaptırmak belki tüm problemleri çözebilir.

Bazıları uyku sırasında, bazıları ayakta sallanırken, bazıları annesi yanına yatınca, bazıları karanlık ortamda, bazılarıysa hiçbir koşul sağlanmasada emmeyi tercih eder.

Bu yüzden çevrenizde duyduğunuz hiçbir şey sizin ve bebeğinizin kişisel ve fiziksel durumu ile uygun olmayacaktır.

Siz bebeğinizin sesine kulak verin.  Sizi yönlendirecek olan odur.

Ve en doğru kararı verecek olan ANNE İÇ GÜDÜSÜDÜR!

Kendinize ve bebeğinize güvenin.

Emzirmenin keyfini her annenin tatması dileğimle…