Emzirme, doğumun doğallığı kadar doğal, kendiliğinden ve çabasız olması gereken en güzel anne-bebek bağıdır.
Emzirme ile ilgili her kadının kendine göre yaşadığı doğru ve yanlışlar vardır ancak her anne ve bebek kendine özeldir. Bu yüzden de bir anneye iyi gelen bir uygulama diğerine iyi gelmeyecektir.
”EMZİRİRKEN EN DOĞRU POZİSYON ”…” DUR.”
Emzirmenin tek bir pozisyonu yoktur ama anne ve bebeğe uygun pozisyon vardır. Hastanede doğum sonrası gösterilen ve genelde çevremizde emziren annelerden gördüğümüz standart pozisyon budur.
Bu pozisyon çok fazla anneye uygun gibi görünsede aslında tam olarak herkese uygun değildir. Bu pozisyon ile emziren anneler genelde hep bir memeyi rahat emzirebilirken diğer memeyi bu kadar rahat emziremezler. Bir süre sonra anne ”Bebeğim bu memeyi sevmiyor” demeye başlar, daha da sonra ”Bu memeden az süt geliyor” demeye başlar. Aslında sorun sadece sürekli kullandığımız el ve kolumuzun tersine denk gelen el ve kolu aktif kullanamıyor olmamızdır. Bu duruma sebebiyet vermemek için emzirmekte zorlandığınız memede diğer pozisyonları deneyebilirsiniz.
Örneğin futbol topu dediğimiz pozisyon ya da yan yatarak emzirme pozisyonu oldukça konforlu ve emzirilemeyen meme için gayet uygundur.
”HER ANNE MUTLAKA MEME UCU YARASI YAŞAYACAKTIR”
Meme ucu yarası her anne yaşamak zorunda değildir. Doğru emzirme pozisyonlarını bilen ve meme ucuna nasıl bakım yapacağını bilen anneler meme ucu hassasiyeti yaşar ancak meme ucu yarası yaşamaz. Bir kadının memesi bu kadar sık ve uzun süreler emilmeye alışkın değildir. Doğumdan sonra ki ilk günler ise bebekler her istediğinde emzirilmelidir. Böyle olunca meme ucunun hassasiyet yaşaması, acıması çok normaldir. Bebeğinizi ne kadar doğru emzirirseniz o kadar az acı yaşayacak ve meme ucu yarası yaşamayacaksınız. Doğru emzirmede kasıt ise bebeğin ağzını tam olarak açmış, dudaklarını dışa doğru açmış bir şekilde memeye yapışmış olması ve yanaklarda boşluk oluşmadan, arada yutma sesleri duyarak emmesidir. Bu şekilde emziren anneler ilk günler sadece emzirmenin ilk birkaç saniyesinde acı yaşayacak ve sonrasında bu acı geçecektir. Yanlış emziren anneler tüm emzirme boyunca acı çeker, emzirme sonrası memenin ucu yamulmuş olur ve kanamalar gözlemlenir.
İkinci olarak da meme ucunun korunması ve bakımı çok önemlidir. Yara oluşumunu önlemek ve oluşan yaraların geçirilmesi için doğum öncesinde başlayarak gümüş kapak kullanımını https://silveretteturkiye.com/urun-seciniz/ öneriyorum. Göğüs pedi kullanımını özellikle ilk günler önermiyorum çünkü göğüs ucuna yapışarak ve hava almasını engelleyerek yarayı iyice arttırabiliyor. Göğüs ucu kremleri kullanılabilir ancak sütyen ile temasında yine hassasiyet yaşanacaktır. Bu durumda da göğüs kalkanlarını kullanabilirsiniz.
”YEDİĞİN GAZLI YİYECEKLER BEBEĞE GAZ YAPAR”
İnsan vücudu ağızdan yiyecekleri alarak sindirime başlar, yiyecekler yemek borusundan geçerek mideye ulaşır ve buradan da bağırsaklara geçerek anüsten kalan tortu kısmı dışkı olarak çıkarılır. Yediğiniz herhangi bir yiyecek sizin bağırsak ya da midenizde gaz yaratabilir ancak bu gazın anne sütüne geçmesi için vücutta bir sistem yoktur. İnsan vücudu bu şekilde çalışmaz. Gaz ile ilgili en doğru bilgi şudur. Bebekler anne ve babalarının genetiğini alırlar. Bu durumda normalde anne ve babasını gaz adına rahatsız eden bir besin, bebeği de rahatsız edebilir, ”Etmeye de bilir!” ya da bebek tamamen kendi bağırsak sistemi ile alakalı bazı besinlere intolerans gösterebilir. Yani konu tamamen bebeğin hangi besine karşı intoreransı olduğudur. Sizin yediğiniz, size gaz yapan, sizin bağırsak ya da midenizdeki gazın bebeğe geçme gibi bir durumu kesinlikle olamaz.
Emzirmenin püf noktaları doğru bilindiğinde kendiliğinden gerçekleşecektir. Bebek bunu bilerek dünyaya gelir. Bizim sadece ona doğru desteği sağlamamız gerekir. Doğru destek için doğru bilgi ise uzmanlar tarafından sağlanmalıdır. En başında dediğim gibi her bebek ve anne kendine özeldir.
Keyifli bir emzirme süreci geçirmeniz dileğimle…