Sizlerden gelen soruların doğrultusunda hamilelik ve bebek bakımıyla ilgili doğru bildiğiniz, yada duyduğunuz ama yanlış olan önemli bilgileri paylaşmak istedim.
*Hamileyken ve doğum sonrası şekerli gıdalar tüketirsem sütüm çok olur!
Yanlış: Çünkü şeker süt yapan bir besin değildir. Aksine bebeğinize ve size zarar veren bir besindir. Şekerin fazla tüketimi süt yapmayacağı gibi sizin ve bebeğinizin şeker hastası olmasına, bebeğin yanlış kilo almasına, yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirmeye sebep olur. Ki bu istenilen birşey değildir.
*Hamile olduğum için az hareket ediyorum, evde sürekli yatıyorum, çevremdekiler hiçbir iş yaptırmıyor bana!
Yanlış: Hamile olmak demek hayattın getirdiği, rutin her gün yaptığımız şeylerden uzaklaşmak demek değildir. Aksine hamile olduğunuzu öğrendikten sonra daha hareketli, sporlu günlere adım atmanız gerekir. Tabikide ilk trimester da eğilmek, uzanmak, ağır kaldırmak, zıplamak,koşmak gibi aktiviteler bebeğin sağlığı adına yapılmaması gereken durumlardır. Ama kendinizi zorlamadan, aksine daha çok yürüyüş, plates, yoga yaparak hareketli bir yaşama başlamalısınız,yada zaten böyleyseniz devam etmelisiniz
*Ben hiç kilo almadım, karnımda çok küçük, bebeğimin sağlıksız olacağını söylüyor herkes.
Hamile olmak sürekli yemek yiyip kilo almak, kocaman bir karına sahip olmak demek değildir ki. Normalde yediğiniz öğünlere daha çok dikkat etmek, bir tık daha fazla beslenmek, daha dikkatli vitamin kullanmaktır. Önemli olan bebeğin kilo alımı ve gelişimidir, sizin ne kadar aldığınız değildir. Çevrenizdekilere kulak vermeyin, sadece doktorun bebek ve sizin ile ilgili söylediği doğru bilgilere bakın.
*Bebeğimi emzirirken şapur şupur ses çıkıyor, yanaklarında boşluk oluşuyor. Sanırım doğru emiyor.
Yanlış: Bebeğin doğru emdiğini, göğsünüzün kahverengi kısmını alabildiği kadar ağzına aldığına emin olup, yanaklarında hiç boşluk oluşmadan sessizce emerse anlarsınız. Süt geliyorsa yutkunma seslerini ve şakaklarındaki hareketlerden emdiğini farkedersiniz.
*Bebeğimi hep sırt üstü yatırıyorum. Bunun doğru olduğu söyleniyor.
Bebeklerin doğduktan sonra uzun bir süre mide kapakçıkları kapanmıyor. Bu yüzden de yedikleri hemen ağızlarına geri gelebiliyor (reflü) Bundan dolayı beslendikten sonra mutlaka gazını çıkarıp yan yatırmalısınız. Yan yatma yastıkları bu konuda çok yardımcı oluyor. Sırt üstü yatırdığınız zamanda yatağın baş kısmını 30 derece kadar yastıklar ile destekleyip kaldırmalısınız ki bebeğin yedikleri ağzına gelmesin.
*Bebeğime doğduktan sonra biberon ve emzik kullanmak istiyorum.
Biberon ve emzik kullanımı bebeğin ağız ve diş yapısını bozacağı gibi, ilk günden kullanmaya başlarsa anne göğsünden uzaklaşmasına sebep olur. Biberonlar çok kolay sütü ağzına verdiği için bebek çekmeden beslenmeye alışıyor. Ve anne göğsüne geldiğindede çekmek istemiyor. Emzik de de aynı şekilde. Bebek sürekli ağzında duran birşeye alıştığı için anne göğsüne gelince onu emzik sanıyor ve oynuyor. Ağzında tutuyor ama emmiyor. İllaki kullanmak isteyen anne ve babalar, ki gerçekten annenin dinlenmesi adına gerekli olduğu zamanlar olacaktır, 1 ay geçtikten sonra bebeğe biberon kullanımına başlamalılar. Bazende şöyle oluyor bebek hem anneyi çok güzel emiyor hem emzik alıyor hem biberon kullanıyor. Bu gibi durumlar istisnadır, risk almak isteyen anneler kendileri karar vermelidir.
*Göbek bağına solüsyon sürmek, kapamak gerekiyor.
Yapılan araştırmalarda göbeğe yapılan alkol yada baticon ile bakım, yapılmadığı zamanda aynı sürede göbeğin düşmesine sebep oluyor. Enfeksiyon belirtileri gözlenirse doktorun isteği ile bakım yapılabilir. Ama hiçbir şey yoksa bir bakım yapmanıza gerek yoktur. Kuru ve temiz tutmanız yeterlidir.
*Bebeğin doğduktan sonra göğüslerinde minik top şeklinde şişlikler var, kayınvalidem onları ovmak ve sıkmak gerektiğini söyledi.
O şişlikler kız erkek farketmeden anneden geçen hormonlarla alakalır. Kendiliğinden geçecektir. Ovmak ve sıkmak kesinlikle yasaktır.
Bu gibi sorular alıp başını gidiyor tabi. Gene ara ara sorularına cevap nitelikli yazılar paylaşacağım. Şunu farkettiyseniz, sorular ve yapılan yanlışlar genelde çevrenizdeki insanların size söylediği şeylerden oluşuyor. Sizin yapmanız gereken doğru kaynaklara ulaşıp, doktor, hemşire ve ebeleri dinlemek, danışman ve koçlara sorulara sormak, onlardan yardım almak olmadır.
Herkese sağlıklı bir hamilelik, güzel bir haftasonu dilerim…
Ve teşekkür ederim ilginiz, sevginiz ve güzel sorularınız için…