Bebek Banyosu

Hastanede geçen günlerin ardından evinize gelmenin hem huzurunu hemde tedirginliğini yaşadığınızı biliyorum. Aslında hasteneden çıktıktan sonra anne ve baba olduğunuzun farkına daha iyi varıyorsunuz. Eve geldikten sonra bebeğin tüm bakımı artık size aittir ve soru soracak yetkili kişiler artık hastanede kalmıştır. Bu durumda ya annenizin, arkadaşınızın deneyim ve yardımı imdada koşar, ya ben herşeyi araştırdım,okudum,öğrendim ben yaparım dersiniz, yada size destek olması için profesyonel bir yardım alırsınız. Diyelim ki şu anda teksiniz ve iş başa düştü. Bebeğinizin banyo zamanı geldi. Ne yapmalısınız?

Öncelikle yenidoğan bebeklerin göbek bağı düşene kadar yıkanmaları önerilmiyor. Bir çok hastane artık yenidoğanları yıkamıyor, kirli ise silme banyo yaptırıyor. Eve geldikten sonrada aynı sistem göbek bağı düşene kadar devam edilsin isteniyor. Bunun sebebi göbek bölgesi enfeksiyona açıktır. Ve su yaranın iyileşmesini geciktirir. Göbek bağının düşebilmesi için kuruması gerekir. Banyo yaptırılan bebeklerin göbek bölgesine dokunmaya korkan anne ve babalar yeterli kurulamayı sağlayamazlar. Bu yüzdende göbek bağı düşene kadar ve hatta göbek bağı düştünden 24 saat sonrasına kadar bebeklerin yıkanması önerilmez.

Bebeğinizin göbeği düştü ve 24 saat geçti. Herhangi bir akıntı, ıslaklık, kötü koku yada kanama mevcut değilse, bebeğinizi gönül rahatlığıyla yıkayabilirsiniz.

Öncelikle banyo yaptırılacak alanın belirlenmesi gerekir. Bebek küvetleri yada lavabolar temizliğinden emin olduğu sürece en iyi banyo yaptırma alanlarıdır. Banyo yapılan alanın ısısının 23-24  derece olması bebeğin üşümemesi adına önemlidir. Gene banyo suyununda 37 derece olması yeterli olacaktır. Tüm bu ısıları illa ki bir alet ile ölçmeye gerek yoktur. Sizin terlemeden durabileceğiniz bir ısı ve dirseğinizi yakmayan bir suyu ayarlamanız yeterli olacaktır.

Tek tek üzerinden geçecek olursak;

Bebeğinizin küvetini,saç ve vücut şampuanını, yıkama süngerini, kova ve suyunu ayarlayın,

Banyo sonrası kullanacağı havlusunu, kıyafetlerini,vücut losyonu ve tarağını, tırnak makası ve burun temizleme aparatını hazırlayın,

Bebeğiniz giydireceğiniz odanında ısınını ayarlayın,

İlk yıkama suyunu temizi içilebilecek sudan yapmakta fayda var,

Bebeğin küvetinin içine bir miktar su koyun ve yavaş yavaş bebeğinizi bu suyun içinde gezdirmeye başlayın,

Bebeğiniz suya alıştıktan sonra sünger ile bebeğinizin vücudunu sırt üstü pozisyonda dururken sabunlamaya başlayın ve ardından temiz su dökerek yıkayın,

Bebeğinizi kolonuzun üzerine yüz üstü çevirin,

Sırtını süngeri ile sabunladıktan sonra kafasını şampuan ile yıkayıp durulayın,

Tüm bunlar en fazla 15 dakikanızı almalıdır,

Ardından bebeğinizi önce müslin bir beze, onun üzerinede havlusunu örterek sarın ve giydireceğiniz bölüme geçin.

Havludan önce bir beze sarmak bebeğinizin ilk ıslaklığını alması ve sonrasında vücudunu kremlerken kuru bir havluya yatmasına sebep olur. Banyo sonrası ilk olarak bebeğizin altını bağlayın ki tatlı kazalara sebep olmasın:) Ardından tüm vücudunu bebek losyonu ile kremleyin ve bebeğinize masaj yapın. Üzerini giydirin. Burnuna kaçan suyu temizleyin. Kulaklarını kurulayın. Tırnakları uzamışsa kesin. Saçlarını tarayın ve bebeğinizi keyifle emzirin.

Banyo yaptırmak için bebeğinizin yarı aç, yarı tok halde olmasına özen gösterin. Yeni beslenen bir bebek banyo sırasında kusabileceği gibi, aç olan bir bebekte banyo sırasında çok huzursuz olacaktır.

Banyo sonrası güzelce annesini emen bir bebek normalden daha uzun ve huzurlu bir uyku süresi geçirebilir. Bebek neden çok uyudu diye tedirgin olmayın ve bunun keyfini sürün. Çünkü oda keyiften uyumaktadır.

Bebek banyosu için benim anlatacaklarım bu kadar. İlk banyo bebeğin suyu sevmesi için çok önemlidir. Bu yüzden profesyonel ellerden banyo için destek almakta fayda var. Ayşe Öner’in bebek banyosu videolarıda çok faydalı. İzlemenizi öneririm.

Soru ve destek için mail yoluyla bana ulaşabilirsiniz.

Herkese mutlu günler dilerim….

Write a comment